sábado, 19 de marzo de 2011

idus, tubes i joseps


Al final haurem de fer cas a les advertències d'Artedimor i tèmer els dies de mitjans de març. Les notícies del Japó, Líbia i el temps tan revoltat ens posen en alerta. Potser té a veure amb que el Déu de la Guerra dels romans desperta al març, es celebra el Tubilustrium i es preparen les tubes de las campanyes militars que havien de començar a la primavera.




  Aquí ens bombardegen amb els sabuts anuncis de perfum pel dia del pare, amb patró, el cast fuster Josep. Un bon home que pren una dona embarassada per esposa, salvant-la del repudi i la lapidació. Em cau bé aquest sant baró, pare entregat que ensenya l'ofici al fill adoptiu i que ha fet molt pel feminisme. No ha estat un sant molt reconegut, de fet, mecenes i esgléssia no fan gaires encàrrecs i els artistes l'han retratat en poques obres d'art, quasi sempre com un home vell.


Gaulli. San josé, 1670


La devoció és mes acusada al Barroc i al Neoclàssic com es veu a les pintures de Reni, Murillo, el Greco, Gaulli, etc. M'agraden particularment les imatges de pares-avis Joseps que es miren al nadó amb tendresa, mentre el petit juga amb la barba.

Guido Reni. San José de Nazaret, 1620



Pels Joseps, Finas, Finos, Joes, José Luises, José Marias y derivados, us desitjo un feliç sant, amb aquesta performance del norueg Oystein Baadsvick amb la seva tuba i la seva curiosa composició Fnugg, que vaig sentir fa una parell d'anys a un encontre de la JONC.



També vull felicitar al meu adorat Joseph Cotten, al mestre Giuseppe Verdi, a Joseph Haydn i al Josep Carreras.




I a tots els valencians, que tingueu unes bones mascletàs i cremàs, que no sé com podeu aguantar tant de soroll! A veure si això de les Falles també va venir d'encetar campanyes de guerra..

2 comentarios:

  1. Gracias por la parte que me toca y por una página tan bonita. Me has hecho pensar en el papelón de San José, y en lo dignamente que soporto lo(s) suyo(s), como Gregory Peck pasando por cobarde en Horizontes de Grandeza.

    ResponderEliminar
  2. Moltes gràcies per la felicitació ja que em sento gratament al·ludit.
    He trobat fantàstic al "tubero" noruec de nom impronunciable, així com l'homenatge als il·lustres Joseps (Cotten, Verdi, Haydn i Carreras).
    Una abraçada

    ResponderEliminar