viernes, 27 de abril de 2012

Pescant perles (2) i concurs

Es veu que somniar amb collarets de perles ho fem sovint les dones. Hi ha qui ho interpreta com el lligam familiar, la fidelitat i, en ser blancs, la puresa. A Venus la pinten ben nueta però amb el cabell enperlat per deixar clar que és casta, vanidosa i que va nèixer de l'escuma blanca de Zeus a una petxina del mar.

F Boucher. El bany de Venus 1751

La cosa es torça quan ens escanya o se'ns obre i les perles s'escampen. No tan sols és mal presagi, sinó que estem trencant amb la llei i la tradició. A la violació de Lucrècia de Tintoretto, les boletes cauen com a llàgrimes pel dolor i la pèrdua de la virginitat (una curiositat: els xinesos a les llàgrimes li diuen perletes). El moviment accelerat de les perles es frena de cop, per arts de màgia, davant la daga que servirà a Lucrècia per suïcidar-se.

Tintoretto Tarquino i Lucrècia 1578

Courbet, molt atrevit, deixa obert el collaret al llit del somni humit de les noies que s'han tret de sobre els  atributs de puritat. Les pedres selenites i femenines acaben a un racó en el moment del plaer. Aquí ja no són símbol de virtud i sí de llum i alegria de les deesses dorments.

Courbet  El somni  1866


A diverses cultures es creia que la perfecció de les perles, per la seva rodonesa i resplendor, provenia d'un raig diví atrapat entre les valves de l'ostra. Jesucrist també va ser representat com una perla entre les dues closques del llibre sagrat: antic i nou testaments. A l'Apocalipsi se'ns parla de les perlades portes del Cel. En aquest detall, tenen relació amb un personatge bíblic:





Quin és el quadre i qui el va pintar?  Què signifiquen aquí les perles? A veure quines respostes us empesqueu.

Envieu respostes a kalamartinta@gmail.com
Hi ha premi sorpresa enclaustrat dins una ostra..

8 comentarios:

  1. Hauràs de donar pistes, com fa en José Luis, perquè de moment només puc dir-te que no és el Maestro Palmero ni la Mona Lisa.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. hahaha, aniran venint, cada dia.
      La Marga ja m'ha respost correctament, però el que compta molt és la gràcia en que es diu i tú tens la mà trencada. Encara et dec un premi dels calamars de Boticelli!

      Eliminar
    2. La Marga queda clar que és una professional (sense cap matís despectiu), però a mi no m'importen tant els premis com guanyar-los sense discussió.

      Eliminar
    3. Yo no le he dado el título ni el autor, lo he dejado caer, así que mi respuesta de momento no vale. Además juego con ventaja porque tengo libros de iconografía en casa que me han permitido localizar el personaje (y no por las perlas precisamente).

      Ya me gustaría saber tanto como para ver el detalle y que me saliesen directamente de la boca título y autor. Pero no, no he llegado a ese nivel, jajaja

      Eliminar
  2. Esplèndida imaginació, Kalamar! Porto tres quarts d'hora indagant sense profit. Començo a tenir la terrible sensació de l'esforç inútil. Alguna pisteta?

    ResponderEliminar
  3. Esperaré les pistes perquè no reconec la pintura i desconec el valor simbòlic de les perles (però ara n'estic aprenent). Prefereixo no començar a creuar dades per internet.

    Me'n vaig al llit (que ja és molt tard!) pensant en l'ostra que s'obra humida mostrant una perla.

    ResponderEliminar