domingo, 11 de enero de 2015

Tartan





Un teixit de llana de quadres que creua fils de diferents colors amb un to predominant, d'origen celta, però d'enorme expansió gràcies als clans escocessos (era un símbol heràldic a partir del sXIX) i a la senzillesa del patró tèxtil, dit Tartan, ha estat sempre present a les tendències de moda del sXX i seguirà sent-ho al XXI.

Els sastres els cusen rectes pels pantalons i kilts, al biaix quan volen donar volum i una caiguda més elàstica. Els senyors dels Highlands es retraten per Raeburn combinant la vistosa textura de quadres de colors amb mitjons en diagonal, capes amb fruncits, faldilles amb plecs i pantalons rectes.




Sembla mentida que una roba tan rústica i senzilla sigui sempre a l'espectacle de les passarel·les. Havia format part del llenguatge visual de les famílies aristocràtiques britàniques, nogensmenys ara és propietat de la indumentària de tribus urbanes alternatives, punk o grunge.





1



Els dissenyadors reprenen el tema una vegada i una altra. Des de ser icona-logo de firmes com Burberry's, a l'etern teixit del desaparegut Alexander McQueen (1) o la Vivien Westwood (2), i reinterpretats per la resta de creadors, al manco un cop a la vida, en les temporades de tardor/hivern (3,4,5).

2


3

4
5


Consultant el llistat de tartans registrats, n'hi ha que els hem vist molt repetits en teixits ja no sols de llana sinó en cotó, franel·les o sedes. Destacaria aquells que m'han fet més el pes com ara el que portàvem les nenes a les faldilles dels 70, el Steward (6), a pijames o robes de nen com el Sutherland (7) i l'arxifamós McQueen (8) que combina en sàvia proporció el vermell, el negre i el fil de groc.

6

7

8

Donat que aquest estampat sempre agrada i és dels més vistosos i combinables, ens podem atrevir a dissenyar un patró al Scotweb i registrar-lo amb un nom. Aquí teniu el tartan McKalamar que agafa els tons de la foto de perfil que tinc al FB, en les mateixes proporcions. Surten els dos resultats: simètric i asimètric, encara que el web em diu que no és un disseny correcte per la insuficient mesura del quadre base  :(      Fóra prou bufó per un vestidet de nena, com a molt..

















4 comentarios:

  1. Ha, ha... què bo! És que a internet cadascú per allà on l'enfila!

    Malgrat tot, t'has deixat d'anomenar l'aplicació "colegiala" d'aquest tipus de tela que tant d'èxit té a internet... ;-)

    ResponderEliminar
  2. per unes estovalles t'ha quedat prou bé....;)

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. molt amable, no t'agrada ni per un vestidet, hahaha! la propera m'esforçaré molt més, mr McGassull

      Eliminar